Blog

Servisiranje klima uređaja

Stiže nam ljeto i sve učestalije korištenje klima uređaja u vašem vozilu, stoga se trebate pobrinuti da klima uređaj bude servisiran i njegova funkcionalnost stručno provjerena.

Servisiranje klima uređaja vozila važno je iz više razloga: dobro održavani klima sustav vozila radit će učinkovito nakon servisiranja, zrak u vozilu imat će bolju kvalitetu, produžit ćete životni vijek klimatizacijskog sustava i spriječiti veće kvarove, čime ćete uštedjeti na troškovima održavanja vašeg vozila.

Učestalost ovog servisiranja ovisi o starosti vašeg automobila (i samim time klimatizacijskog sustava), te učestalosti korištenja klima uređaja tj. hlađenja.

Iako bi servisiranje klima uređaja vozila trebalo biti redovno (barem svake dvije godine), postoje i neki znakovi koji ukazuju na to da dolazi (ili je već došlo) do problema te da je servis neophodan. Npr. obratite pažnju na to da li je došlo do smanjene jačine hlađenja, da li se pri korištenju klima uređaja osjete neuobičajeni mirisi ili čuju neuobičajeni zvukovi, da li klima uređaj curi. Sve su to pokazatelji problema u radu klima uređaja vozila, radi kojih ga je potrebno što prije servisirati.

ZG Tim stručnjaci pregledati će cijeli sistem vaše auto klime, napraviti potrebno punjenje ili nadopunu plina u sistemu Vaše auto klime, izmijeniti ulje u klimatizacijskom sistemu i prema dogovoru dezinficirati cijeli sistem Ozonom.

Naše usluge nude testiranje auto klima uređaja, punjenje auto klima uređaja, isisavanje plina iz klima uređaja vašeg vozila, prodajemo i zamjenjujemo kompresore auto klime za sve tipove vozila, zamjenjujemo hladnjak auto klime, mijenjamo ulje u kompresoru auto klime, vršimo pročišćavanje sustava klimatizacije u vozilima Ozonom (osobito za osobe koje imaju problema sa alergijama), recikliramo plin R134A i R1234YF/5, a pri svim ovim uslugama koristimo uređaje najnovije tehnologije. Obratite nam se s povjerenjem!

Zašto koristiti folije za staklo?

Skyfol BabyGuard folije za staklo vozila koje ZG TIM ima u svojoj ponudi izvrsna su zaštita od UV-A, UV-B i IR zraka, te smanjuju propusnost IR (infracrvenih) zraka za 95% i UV (ultravioletnih) zraka za 99%. Zatamnjena auto stakla ne propuštaju toplinu ili hladnoću u unutrašnjost vašeg vozila te time povećavaju ugodu boravka u vozilu neovisno o sezoni i vremenskim uvjetima.

Lijepljenjem folija na stakla automobila, osim što štedimo energiju povećavamo i zaštitu putnika od eventualnih oštećenja stakla pri njegovu puknuću koje dovodi do rasipanja sitnih komadića po unutrašnjosti vašeg vozila, što može biti izuzetno opasno. Naime, Skyfol BabyGuard folija drži staklenu ploču na okupu, sprječavajući krhotine da ozlijede putnike vozila, a ako je zbog hitnih razloga potrebno, staklena ploča može se razbiti i potom ukloniti u jednom komadu.

Sam naziv Skyfol BabyGuard folije indicira da je ova folija također posebno dizajnirana za pružanje i zaštite udobnosti putovanja beba i male djece. Naime, sunce lako može postati problematično tijekom putovanja, posebno za malu djecu koja ne mogu spavati, vruće im je i postaju razdražljivi. Skyfol BabyGuard folija za prozore nudi savršeno rješenje i pruža ugodno putovanje za najmlađe svojom izuzetno snažnom toplinskom zaštitom.

Postoji nekoliko nijansi Skyfol BabyGuard auto folija koje mogu zadovoljiti svačiji ukus. ZG TIM u ponudi ima tonirane i bezbojne folije koje se postavljaju na vozačeva i suvozačeva bočna stakla. Skyfol BabyGuard je vrhunska kvalitetna folija koja je proizvedena korištenjem jedne od najtrajnijih tehnologija bojanja, te stoga ne pokazuje ni najmanji znak blijeđenja čak ni nakon 10 godina.

Zamjena i popravak stakla

Vjetrobransko staklo ima sigurnosnu ulogu zaštite putnika u vozilu od raznih vremenskih uvjeta, te prevencije i smanjenje ozljeda u slučaju nesreće.

Oštećenje vjetrobranskog stakla može umanjiti vidljivost te tako onemogućiti vozača da pravovremeno reagira. Osim toga, neka oštećenja mogu od vrlo sitnih pukotina i udaraca prerasti u velika oštećenja čija se brzina nastanka te samim time o stupanj ugroze vozača i putnika ne mogu sa sigurnošću predvidjeti. Upravo zato je iznimno važno redovno provjeravati vjetrobranska stakla te ih pravovremeno zamijeniti ili popraviti.

Vjetrobranska stakla treba redovno čistiti s odgovarajućim sredstvima kako bi se osigurala dobra vidljivost. Pogrešno je stakla čistiti sa sredstvima koja nisu namijenjena za njih, a koja ih s dugotrajnom uporabom mogu oštetiti. Osim toga, ako stakla vašeg vozila imaju folije, neadekvatna sredstva za čišćenje mogu značajno oštetiti i njih.

Stakla uvijek provjerite iznutra i izvana, obraćajući pažnju na postojanje pukotina ili krhotina. Kad provjeravate vjetrobransko staklo, provjerite i da li postoje bilo kakva oštećenja okolnih dijelova vozila koja mogu utjecati na integritet stakla.

Kad treba popraviti staklo?

Da li će neko vjetrobransko staklo biti popravljeno ili zamijenjeno ovisi o vrsti njegova oštećenja. Sitnije pukotine i krhotine danas se mogu popraviti sa suvremenim materijalima uz pomoć naprednih postupaka. Važna je i lokacija oštećenja. Npr. popravak oštećenja koja se nalaze ispred vozača može uzrokovati smanjenu vidljivost i jasnoću pogleda. Ili, oštećenja koja se proteže od ruba vjetrobranskog stakla mogu se brzo proširiti radi čega popravak takvih oštećenja nije ni praktičan ni isplativ. U većini slučajeva, popravak vjetrobranskog stakla vrši se pomoću primjene polimerne smole na oštećeno područje.

Zamjena vjetrobranskog stakla

Zamjenu vjetrobranskog stakla, koja se vrši u slučaju većih oštećenja ili npr. prometnih nesreća, treba prepustiti kvalificiranim stručnjacima u auto servisima opremljenim adekvatnom opremom i materijalima. Ni u kom slučaju nije preporučeno mijenjati vjetrobransko staklo po sistemu ‘uradi sam’.
Kad se zamjena vjetrobranskog stakla vrši radi prometne nesreće, provjerite sa svojom osiguravajućom kućom da li je postupak pokriven vašom policom osiguranja.

Prednosti parking senzora

Parking senzori pružaju sigurnost, jednostavnost i praktičnost parkiranja. Parkiranje vozila može biti zahtijevan postupak čak i za vrlo iskusne vozače, pogotovo kad je riječ o ograničenoj širini parkirnog mjesta, postojanju prepreka i otežanoj procjeni udaljenosti.

Parkirni senzori koji se instaliraju na prednjem i stražnjem dijelu vozila zvučnim signalom upozoravaju vozača da se nalazi u blizini osobe ili objekta/drugog vozila, što omogućava lakše i sigurnije parkiranje, smanjuje rizik od štete na vlastitom ili tuđem vozilu, te pojednostavnjuje parkiranje i time štedi vrijeme potrebno za taj proces. Parkirni senzori posebno su korisni u mrtvim kutovima te prometnim i uskim prostorima.

Kako parking senzori procjenjuju to zvučno upozorenje? Senzori precizno mjere udaljenost između vašeg vozila i obližnjih objekata tako što koriste ultrazvučnu ili elektromagnetsku tehnologiju.

Svojim prednostima parking senzori ne olakšavaju samo postupak parkiranja vozačima, već i štite okolne pješake i objekte. Pravovremeno zvučno upozorenja pomaže u sprječavanju potencijalnih nesreća koje uključuju pješake, bicikle, vozila i druge nepomične objekte.

Postoji veliki izbor parkirnih senzora kompatibilnih s različitim markama i modelima vozila. Među njima se ističu visoko kvalitetni META SYSTEM parking senzori talijanske proizvodnje.

META SYSTEM senzori mogu se svojom bojom prilagođavati vašem vozilu, a imaju brojne prednosti:

  • 4 parking senzora sa zvučnim signalom
  • namijenjeni za ugradnju u prednji i stražnji branik vozila
  • uz prednje senzore dobivate tipkalo za aktivaciju
  • sustav se aktivira prilikom ubacivanja vozila u rikverc, te radi nekoliko minuta
  • mute signal za radio
  • memoriranje (prepreka), i dodatnih dijelova na stražnjem braniku npr. kuke
  • mogućnost posebne kupnje bilo kojeg dijela
  • što je prepreka bliže, zvučni signal se intenzivira dok ne počne biti neprekidan
  • automatsko isključivanje spajanjem auto-prikolice na vozilo

Saznajte više o ponudu META SYSTEM parking senzora >>

Kako pripremiti auto za zimu

Vremenski uvjeti zimi mogu bitno utjecati na vožnju vozilom. Zimske ceste mogu biti opasne, a snijeg i susnježica mogu bitno otežati upravljanje vozilom. Stoga je neophodno vaše vozilo adekvatno pripremiti za zimu tako da ga provjerite i servisirate, te da pripremite zimsku opremu za hitne slučajeve. Obzirom da priprema može zahtijevati vremena i dodatne troškove, planirajte ju na vrijeme.

Pri pripremi vozila obratite posebnu pažnju na sljedeće:

1. Provjerite gume vozila – Napunite gume jer niski tlak zraka u gumama može biti opasan na zimskim cestama. Ako imate dovoljno znanja i iskustva, možete sami provjeriti tlak u gumama i napuniti ih. Ako je potrebno otiđite auto mehaničaru da za vas obavi tu provjeru i napuni gume. Nadalje, obavezno provjerite dubinu gaznog sloja guma i njihovu istrošenost. Gazni sloj utječe na upravljanje i omogućava prianjanje na površinu ceste. Što je gazni sloj dublji to će gume snažnije prianjati na cestu, a to je izuzetno važno za zimske skliske ceste.

2. Nabavite zimske gume – Zimske gume nisu potrebne u područjima koja nemaju klasične zimske uvjete, no ako živite na mjestima u kojima zimi pada snijeg ili planinskim područjima, poželjno je da nabavite zimske gume koje će vam olakšati vožnju na snježnim i skliskim cestama i učiniti ju sigurnijom. Naime, dizajn i struktura zimskih guma osiguravaju njihovo bolje prianjanje na cesti te ih tako čine stabilnijim na skliskim cestama.

3. Nabavite lance – Ako zimi očekujete vožnju u težim zimskim uvjetima (snijeg, poledice i dr.) obavezno nabavite lance i imajte ih uvijek uza sebe u prtljažniku vašeg vozila. Kupite lance koji će odgovarati modelu i veličini vaših zimskih guma.

3. Provjerite ulje i antifriz – Općenito rečeno, redovito održavanje vašeg vozila uvijek će pomoći u sprječavanju problema tijekom vožnje u zimskim mjesecima. U pripremi vašeg vozila za zimu posebnu pažnju obratite provjeri ulja i antifriza. Ako vaše vozilo koristi staro ulje, to može dovesti do problema u pokretanju vozila na niskim temperaturama. Stoga prije zime promijenite ulje, a usput provjerite i filtere za ulje te ih promijenite ako je to potrebno. Manjak antifriza i njegova slaba koncentracija pri niskim temperaturama mogu dovesti do smrzavanja tekućine u bloku motora te stoga i velikih oštećenja motora. Provjerite antifriz u vašem vozilu.

4. Provjerite i popravite grijač – Grijanje nije problem kad je riječ o kratkim relacijama vožnje, no problem nastaje pri duljim vožnjama i velikim hladnoćama. Stoga provjerite radi li vaše grijanje kako treba, ne samo radi vaše ugode već i kao prevencija neadekvatnih uvjeta priliko mogućih zastoja i sličnih situacija u kojima vam je za vrijeme duljeg stajanja vozila na velikim hladnoćama potrebna toplina u njegovoj unutrašnjosti.

5. Provjerite akumulator – Kapacitet akumulatora vozila smanjuje se na hladnom vremenu, a za pokretanje vozila na niskim temperaturama potrebna vam je veća snaga. Provjerite tekućinu i kabele vašeg akumulatora.6. Pripremite stakla, brave i brisače – U zimskim mjesecima nije neobično da dođe do zamrzavanja vjetrobranskog stakla i brava. Stoga na vrijeme pripremite odgovarajuće sredstvo za njihovo odleđivanje. Nanesite sredstvo na stakla i brave i prije niskih temperatura kao način prevencije mogućih problema. Osim toga, ako je staklo vozila oštećeno, nastojte ga popraviti prije velikih hladnoća jer se male pukotine na niskim temperaturama mogu proširiti i tako uzrokovati nepotrebna veća oštećenja stakla. Nemojte zaboraviti i na brisače – provjerite da li su metlice brisača u redu i da li će vam omogućiti adekvatno brisanje stakla i dobru vidljivost u zimskim uvjetima vožnje. Prilagodite i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla tako što ćete uobičajenu tekućinu zamijeniti s onom za niže temperature.