Kako pripremiti auto za zimu

Vremenski uvjeti zimi mogu bitno utjecati na vožnju vozilom. Zimske ceste mogu biti opasne, a snijeg i susnježica mogu bitno otežati upravljanje vozilom. Stoga je neophodno vaše vozilo adekvatno pripremiti za zimu tako da ga provjerite i servisirate, te da pripremite zimsku opremu za hitne slučajeve. Obzirom da priprema može zahtijevati vremena i dodatne troškove, planirajte ju na vrijeme.

Pri pripremi vozila obratite posebnu pažnju na sljedeće:

1. Provjerite gume vozila – Napunite gume jer niski tlak zraka u gumama može biti opasan na zimskim cestama. Ako imate dovoljno znanja i iskustva, možete sami provjeriti tlak u gumama i napuniti ih. Ako je potrebno otiđite auto mehaničaru da za vas obavi tu provjeru i napuni gume. Nadalje, obavezno provjerite dubinu gaznog sloja guma i njihovu istrošenost. Gazni sloj utječe na upravljanje i omogućava prianjanje na površinu ceste. Što je gazni sloj dublji to će gume snažnije prianjati na cestu, a to je izuzetno važno za zimske skliske ceste.

2. Nabavite zimske gume – Zimske gume nisu potrebne u područjima koja nemaju klasične zimske uvjete, no ako živite na mjestima u kojima zimi pada snijeg ili planinskim područjima, poželjno je da nabavite zimske gume koje će vam olakšati vožnju na snježnim i skliskim cestama i učiniti ju sigurnijom. Naime, dizajn i struktura zimskih guma osiguravaju njihovo bolje prianjanje na cesti te ih tako čine stabilnijim na skliskim cestama.

3. Nabavite lance – Ako zimi očekujete vožnju u težim zimskim uvjetima (snijeg, poledice i dr.) obavezno nabavite lance i imajte ih uvijek uza sebe u prtljažniku vašeg vozila. Kupite lance koji će odgovarati modelu i veličini vaših zimskih guma.

3. Provjerite ulje i antifriz – Općenito rečeno, redovito održavanje vašeg vozila uvijek će pomoći u sprječavanju problema tijekom vožnje u zimskim mjesecima. U pripremi vašeg vozila za zimu posebnu pažnju obratite provjeri ulja i antifriza. Ako vaše vozilo koristi staro ulje, to može dovesti do problema u pokretanju vozila na niskim temperaturama. Stoga prije zime promijenite ulje, a usput provjerite i filtere za ulje te ih promijenite ako je to potrebno. Manjak antifriza i njegova slaba koncentracija pri niskim temperaturama mogu dovesti do smrzavanja tekućine u bloku motora te stoga i velikih oštećenja motora. Provjerite antifriz u vašem vozilu.

4. Provjerite i popravite grijač – Grijanje nije problem kad je riječ o kratkim relacijama vožnje, no problem nastaje pri duljim vožnjama i velikim hladnoćama. Stoga provjerite radi li vaše grijanje kako treba, ne samo radi vaše ugode već i kao prevencija neadekvatnih uvjeta priliko mogućih zastoja i sličnih situacija u kojima vam je za vrijeme duljeg stajanja vozila na velikim hladnoćama potrebna toplina u njegovoj unutrašnjosti.

5. Provjerite akumulator – Kapacitet akumulatora vozila smanjuje se na hladnom vremenu, a za pokretanje vozila na niskim temperaturama potrebna vam je veća snaga. Provjerite tekućinu i kabele vašeg akumulatora.6. Pripremite stakla, brave i brisače – U zimskim mjesecima nije neobično da dođe do zamrzavanja vjetrobranskog stakla i brava. Stoga na vrijeme pripremite odgovarajuće sredstvo za njihovo odleđivanje. Nanesite sredstvo na stakla i brave i prije niskih temperatura kao način prevencije mogućih problema. Osim toga, ako je staklo vozila oštećeno, nastojte ga popraviti prije velikih hladnoća jer se male pukotine na niskim temperaturama mogu proširiti i tako uzrokovati nepotrebna veća oštećenja stakla. Nemojte zaboraviti i na brisače – provjerite da li su metlice brisača u redu i da li će vam omogućiti adekvatno brisanje stakla i dobru vidljivost u zimskim uvjetima vožnje. Prilagodite i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla tako što ćete uobičajenu tekućinu zamijeniti s onom za niže temperature.